Woodchips

Woodchips of houtsnippers zijn stukjes versnipperd hout. Van echt surinaams hout, en ook niet van recycled materiaal. Ze variëren in de grote tussen 4mm en 5cm. Dit is een heel goede bodembedekker en ook goed voor de sierteelt.

woodchipsWoodchips zijn snippers afkomstig van bijvoorbeeld het knotten of snoeien van bomen, waarna het hout is vermalen met behulp van een versnipperaar. De versnipperaar van dit hout wordt ook hakselaar genoemd. Houtsnippers kunnen worden gebruikt als padbedekking. Het maakt niet uit of ter plekke extra stikstof aan de bodem onttrokken wordt, aangezien er op het pad geen planten hoeven groeien. Ze worden ook gebruikt in plantentuinen om ze tussen de planten en struiken te strooien zodat ze helpen het onkruid te onderdrukken.

Men vindt ze ook in moestuinen als bedekking van de wegeltjes tussen de groentebedden. Tuinders gebruiken hier geen hout van naaldbomen om de tuin niet te verzuren. Composteringsprocessen worden bevorderd door houtsnippers te mengen onder het organisch groen materiaal.

 

 

 

Er bestaan reeds kleine elektriciteitscentrales waar door gebruik van houtsnippers groene stroom wordt geproduceerd. Een voorbeeld hiervan staat in Cuijk.